Bedste Mini PC – hvad skal du købe?

Er du blevet nysgerrig på en mini-pc og om det er noget for dig? Jeg har i det sidste år haft både en Raspberry Pi og en Intel Compute Stick i forbindelse med mit arbejde. Det er to rigtig brugbare og interessante maskiner, men som er meget forskellige. Men det er langt fra de eneste. Der er også de små Intel NUC og Asus Mini PC.

Hvad skal du vælge og hvorfor skal man overhovedet købe en af dem? Det prøver jeg at svare på i denne guide.

Hvad er en mini-pc og hvad skal den bruges til?

En mini-pc er en lille pc. Sikke en overraskelse! Nej, det er jo faktisk rigtig. En mini-pc ER en lille pc, altså en fuldt funktionsdygtig pc, der ikke fylder meget mere end en chromecast (Intel Compute Stick) eller et par spil kort (Raspberry Pi). Det kan også være en lidt større desktop version, som nu for eksempel Intel NUC eller Lenovo Thinkcentre, der er målrettet kontorer og virksomheder.

Stick PC og Raspberry Pi

Stick pc’er og Raspberry Pi er velegnede til en række forskellige formål. Det kan for eksempel været:

  • Styring af elektronik
  • Grafiske prisskilte i restauranter og butikker
  • Visualisering af data
  • Smart TV og medier

Mini-pc’er er altså små computere, der på grund af deres lille størrelse, kan fungere som selvstændige kontrolpaneler, der kan klare sig på egen hånd.

Jeg bruger selv en mini-pc til at visualisere data fra mine websites på et TV. På den måde kan jeg løbende holde øje med hvor mange besøgende der er på mine websites. Det er super smart og noget mange webshops sikkert kunne bruge på kontoret.

Hvis man har en restaurant der bruger monitors til at vise priser og menuer, er en mini-pc også det helt rigtige valg. Den bruger meget lidt strøm og optager meget lidt plads. Den passer fint i HDMI stikket og kan bare gemmes bag skærmen.

Raspberry Pi er her lidt sin egen ting. De bruges meget ofte i det store og engagerede opfinder miljø på internettet. Her bruges de som kontrolpanel til at styre alle tænkelig maskiner. En Raspberry er egentlig bare et bundkort. Det gør den også mulig at tilpasse med ekstra funktioner og tilbehør, fuldstændig som man vil. Det er sjovt og nørdet. Du skal selv sørge for at købe en skærm og andet tilbehør.

Intel Compute Stick

Jeg har en Intel Compute Stick, som jeg bruger til at køre Data Studio fra Google på mit TV. Her kan jeg løbende følge med i statistisk over min virksomhed, antal besøgende, omsætning og meget andet. På den måde kan jeg nemt få et overblik over min virksomheds løbende nøgletal, uden at skulle lade det køre på min laptop.

Intel Compute Stick er primært rettet imod erhvervsdrivende, der vil have for eksempel menukort på en skærm eller lignende. Det er den da også super velegnet til, da den ikke fylder noget og nemt kan sidde bag på en skærm i HDMI stikket. Den larmer ikke og bliver heller ikke varm.

Stick’en kan også bruges til at lave et hvilket som helst TV om til et et Smart TV. Her er det værd at huske på at et Smart TV nok kan nogen ting, men ikke alt. Med en stick pc, kan du alt, som du kan på en almindelig pc. Hvis du for eksempel streamer udenlandsk TV, som ikke lige har en app, så kan det være en god løsning.

Jeg er meget tilfreds med min Intel Compute Stick, men det er ikke en erstatning for en laptop eller pc.

Raspberry Pi

Hvor begynder man, når man skal beskrive Raspberry Pi?

  • Er det en pc?
  • Er det et værktøj til at lære programmer?
  • Er det opfinderens bedste ven?

Faktisk er det vel alle sammen. Raspberry Pi er simpelthen en fantastisk, sjov og praktisk lille maskine, der kan ALT. Det er ikke kun en maskine men en livsstil med en utrolig aktiv følgerskare, blandt andet på Reddit. Her kan du få inspiration til hvad man kan få ud af din Raspberry og det er ikke så let!

Hvad er Raspberry?

Det er faktisk ikke andet end et minimalt bundkort med diverse udgange så som USB og hdmi. Man kan så købe et case, evt en blæser og så har du en mini-pc for 500kr. Hvad skal du så herefter? Det er en god ide at købe en case som kan fungere som kabinet. Så skal du have en strømforsyning. Så skal der så installeres et styresystem, Raspberry Pi, som man selv skal downloade og installere på et USB drev. Allerede her har du formentlig opdaget at Raspberry Pi ikke er for alle. Det kræver en del teknisk kunnen.

Raspberry Pi er IKKE en pc der er velegnet til hyggebrug efter min mening. I USA bruges den meget som streaming box, for eksempel til softwaren Kodi. Det er dog efter min mening ikke helt let at få denne opsat til sådan og boxens indmad, i hvert fald de ældre versioner, har ikke så let ved HD video.

Hvor Raspberry Pi virkelig stråler er i samarbejde med elektronik og robotprojekter og lignende, jeg bruger den til at tænde min kaffemaskine, hvor man fuldstændig kan styre tilslutning og kontrol. Desuden er Raspberry Pi oplagt til programmøren der gerne vil øve sig fra bunden eller til læreren der gerne vil have en computer, der kan bruges i IT undervisningen.

Skriv en kommentar